Oftalmologija

Nazad

Problem sa očima

Pitanje: Ima jedno godinu dana kako imam providne,končaste niti u oku,koje mogu da izvučem palcem i kažiprstom.Te niti su baš baš tanke,i ''golica'' me kad ih izvadim.Inače,ne znam da li to tako mora,jeste,ali donji kapak ima na nekom mestu male žute mrlje,i na očnoj jabučici,opet pri dnu,kada povijem donji kapak,vide se žuto-narandžaste mrlje.Doktori kažu da je alergija,ali meni to ne prolazi,znači nije ništa sezonsko Imate li neki savet? ili bar da mi kažete da li može biti ozbiljno?

Odgovor: Imate hronični oblik konjuntivitisa ili blefarokonjunktivitisa, a šta je tacan uzročnik, odnosno o kojoj se etiologiji radi, može se otkriti tek posle detaljnog oftalmološkog pregleda. Na pitanje da li se radi o nečemu ozbiljnom, moj odgovor je verovatno ne, jer vaše tegobe perzistiraju oko godinu dana i do sada nisu dale komplikacije, ali s obzirom na to da vam ipak pričinjavaju teškoće, treba ih lečiti. Niste naveli šta ste do sada koristili od terapije što je od značaja za dalji plan lečenja. U svakom slučaju, obavite oftalmoloski pregled.

dr Ana Georgijević-Nenadić spec. oftamologije, Dom zdravlja Dr Ristić, članica MEDIGROUP

 

X pogled

Pitanje: Moja beba je stara dva i po meseca i u poslednje vreme gleda čudno. Pomera oči sve ka nosiću, narodski rečeno gleda u “X”. Da li je to normalna pojava za bebe tog uzrasta ili je potrebna pomoć oftamologa?

Odgovor:Smatra se da je “šetanje ” očiju kod novorođenčadi moguće zbog toga što se okulomotorna ravnoteža nije još stabilizovala. Trebalo bi da se ona uspostavi do kraja trećeg meseca života. Ukoliko do toga ne dođe, savetujem Vam da odvedete bebu na pregled kod dečijeg oftalmologa - strabologa koji će postaviti ispravnu dijagnozu. Ponekad kod dece postoji pseudostrabizam, kada deluje kao da oči skreću, ali se ne radi o pravom strabizmu i ova pojava ne zahteva lečenje.

dr Ana Milojević-Savić spec. oftamologije, Dom zdravlja Dr Ristić, članica MEDIGROUP