Stručni tekstovi

Nazad

Ginekološki pregled

Ginekološki pregled je fizički pregled male karlice i ženskih genitalnih organa. Ovaj pregled pomaže lekarima da ispitaju veličinu i poziciju vagine, cerviksa, uterusa i jajnika. On je važan deo preventive i brige o zdravlju odrasle žene. Ginekološki pregled se vrši da bi se detektovali karcinomi u najranijoj fazi, infekcije, seksualno prenosive bolesti (STDs) ili ostali reproduktivni problemi.

Celokupan tekst

Ginekološki ultrazvuk

Zvučni talasi frekvencije više od praga čujnosti ljudskog uha nazivaju se ultrazvučnim. U medicinskoj dijagnostici obično se koriste talasi frekvencija izmedju 0,5-20 MHz. Dijagnostika ultrazvukom zasniva se na različitim akustičkim svojstvima tkiva.

Celokupan tekst

Citodijagnostika

Citodijagnostika je dijagnostički metod zasnovan na mikroskopskom pregledu ćelija koje se oljušte sa epitelnih površina.

Citološki metod u kliničku praksu uveo je američki lekar Jorgos Papanikolau 1942. godine.

Celokupan tekst

Kolposkopija

Kolposkopija je metoda posmatranja grlića materice, vagine i vulve pod raznim uvećanjima, sistemom optičkih sočiva i uz vestački izvor svetla.

To je dijagnostička procedura, koja uz citologiju (PAPA test), predstavlja primarnu dijagnostičku metodu u otkrivanju atipičnih ćelija na grliću materice.

Prvu kolposkopiju je uradio nemački ginekolog Hans Hinselman 1924. godine.

Celokupan tekst

Biopsija

Biosija je postupak kojim se uzimaju delovi tkiva da bi se poslala na odgovarajuća ispitivanja. Najčešće se vrši posebnim instrumentima u vidu klješta, ali se mogu primenjivati i drugi metodi, kao biopsija omčicom, ili aspiracija pomoću širokih igala (najčešće biopsija endometrijuma).

Celokupan tekst

Fizikalni pregled dojki

Rak dojke je najčešći zloćudni tumor kod žena. Retko se javlja pre 20. godine života, a najčešći je između 55. i 70. godine života. Ova bolest preti sve većem broju žena, a najveći uzrok je mala informisanost, i neredovni pregledi. Od raka dojke mogu oboleti i muškarci, ali je rak dojke stotinu puta češći kod žena, nego u muškaraca.

Celokupan tekst

CTG

CTG – kardiotokografija predstavlja istovremeno registrovanje srčane aktivnosti ploda i materičnih kontrakcija uz pomoć aparata koji nazivamo kardiotokograf. Registrovana aktivnost srčane frekvence ploda i materičnih kontrakcija beleže se na poseboj traci CTG aparata ili registruju na monituru kardiotokografskog aparata.

Celokupan tekst