Nega kože u trudnoći

Nazad

U toku trudnoće telo žene prolazi kroz različite promene, dolazi do oscilacija u nivoima hormona estrogena i progesterona, različitih faktora rasta kao i melanostimulirajućeg hormona (MSH).

Zbog toga dolazi do promena na koži, noktima, kosi, a neke dermatoze - kožne bolesti se pogoršavaju. Neki lekovi, kao i preparati za lokalnu primenu u u dermatologiji (kremovi, losioni) mogu ukoliko se resorbuju, imati štetan uticaj na plod i zato se ne koriste.

Stoga će trudnicu dermatolog na pregledu nabolje posavetovati o eventualnim opasnostima i merama opreza.

Akne ili bubuljice se često pogoršavaju u toku trudnoće, a mogu se pojaviti i nakon porođaja. Leče se preparatima azelaične kiseline, benzoil-peroksidom, lokalnim antibioticima, (klindamicin, eritromicin). Retinoidi se ne koriste u trudnoći, kao ni tetraciklinski antibiotici. Odmašćivanje aknozne kože gelovima za pranje lica i izbegavanje komedogene kozmetike se preporučuju.

Kreme sa voćnim kiselinama mogu biti od koristi u hidriranju kože, uz zaštitu kože od sunca.

Pojačana pigmentacija kože je redovan pratilac trudnoće. Tamnije bradavice dojki, tamna linija sredinom trbuha prema pubičnoj kosti viđaju se veoma često.

Melasma je pojačana pigmentacija na licu u vidu mrlja, posebno na obrazima i čelu, a nakon trudnoće se uglavnom povlači. Može se prevenirati striktnim izbegavanjem izlaganja sunčevom zračenju, korišćenjem preparata sa visokim zašitnim faktorom.

U terapiji se propisuje azelaična kiselina i voćne kiseline u obliku krema. Ne smeju se koristiti preparati za izbeljivanje sa hidrokinonom.

Promene na kosi su takođe uzrokovane promenom u hormonskom statusu. U toku trudnoće većina dlaka je u fazi rasta (anagenoj fazi). Posle porođaja dlake prelaze u fazu opadanja (telogenu fazu) i pojavljuje se pojačano opadanje (telogeni efluvijum), koji obično traje 1-5 meseci. Retko se dešava da kosa ostane proređena nakon trudnoće i tada je potrebno javiti se dermatologu radi terapije.

Nokti se mogu listati, biti suvi i imati neravnu površinu. Strije, u vidu ružičastih linija, se pojavljuju u 90% trudnica, najizraženije su na trbuhu pred porođaj, kada se koža najviše rasteže. Mogu se ublažiti vežbanjem, negovanjem kože preparatima sa voćnim i nezasićenim masnim kiselinama, a nakon trudnoće obično pobele.

Proširene vene se češće javljaju kod trudnica koje imaju nasledni faktor, a zbog hormona i pritiska uvećane materice na vene karlice. Mogu biti praćene tegobama u vidu bolova i težine u nogama. Pomažu izbegavanje dugog stajanja i sedenja, šetnja, podizanje nogu u toku odmora, nošenje suportivnih čarapa, unošenje vitamina C, a prirast telesne težine ne bi trebalo da pređe 10 -12 kg.

Prošireni kailari u vidu crvenih paukolikih mrlja (spider angiomi) su česti, nekada se povlače i sami. Učestale viseće bradavice oko vrata i u pazusima, kao i angiomi mogu se lako ukloniti elektrokauterizacijom.

Suvoća i svrab kože u toku trudnoće mogu biti znak ozbiljnijih oboljenja. Ukoliko je svrab izražen i praćen pojavom žutice, mukom, povraćanjem, gubitkom apetita, može biti znak holestaze, povišenih nivoa žučnih kiselina u serumu. Potrebno je sprovesti određena laboratorijska ispitivanja i pratiti rast ploda.

Nekada se u kasnijim mesecima trudnoće javlja i crvena ospa na trbuhu koja liči na koprivnjaču, a može se proširiti i na noge, grudi i ruke. Leči se antihistaminicima i lokalno kortikosteroidima. Nakon porođaja promene se kompletno povlače.

Pojedine kožne promene i oboljenja se pogoršavaju u toku trudnoće. Mladeži se uvećavaju. Trudnice sklone suvoj koži i atopskom dermatitisu (ekcemu) imaju pogoršanja u vidu ospe na nogama i rukama, praćene izrazitim svrabom. Psorijaza se kod nekih trudnica povlači, ređe dolazi do pogoršanja.

Nega kože u trudnoći podrazumeva korišćenje blagih neparfimisanih gelova za tuširanje (kupanje u kadi se ne preporučuje), a za suvu kožu ulja za kupanje.

Nega kože u trudnoći podrazumeva korišćenje blagih neparfimisanih gelova za tuširanje (kupanje u kadi se ne preporučuje), a za suvu kožu ulja za kupanje. Poželjno je hidriranje kože i održavanje lipidne -masne barijere kože, posebno na trbuhu, preparatima sa voćnim kiselinama i nezasićenim masnim kiselinama. Savetuje se nošenje pamučne odeće, koja ne steže. Zaštita od sunčevog zračenja je obavezna i svakodnevna, u proletnjim i letnjim mesecima, od 11h do 16h, preparatima sa zaštitnim faktorom između 30 i 50.

Nakon porođaja savetuje se slična nega. Potrebno je obratiti pažnju na negu bradavica dojki. Poželjno je prati ih mlakom vodom i pH kiselim gelovima za tuširanje, ili uljem za kupanje. Ukoliko se jave ragade – prskotine savetuje se pregled dermatologa ili ginekologa.

Ukoliko trudnica ili porodilja primeti neke promene na koži, noktima ili kosi savetuje se da se javi dermatologu za pregled i eventualnu terapiju.