Hemijski piling kože

Nazad

Dr Aleksandra Aleksić

spec dermatovenerologije

Dom zdravlja Dr Ristić

Regeneriše, neguje, podmlađuje, briše bore, fleke ili akne… sve su to valjani razlozi da se prepustimo hemijskom pilingu, tretmanu koji je obožavala i egipatska kraljica

KLEOPATRA, kraljica drevnog Egipta, poznata i kao velika zavodnica, osvojivši srca rimskih imperatora i vojskovođa Cezara i Marka Antonija, kupala se u kozjem mleku i, poput mnogih egipatskih žena tog vremena, trljala je kožu fermentisanim ljuspicama različitog voća, uklanjajući tako površne ćelije kako bi joj koža bila negovana, baršunasta i lepa. Tako bismo mogli da tvrdimo da je nega kože pomoću hemijskog pilinga poznata oddavnina, iako je danas sve prihvaćeniji medicinski i kozmetički tretman, koji garantuje negovanu i zdravu kožu.

Gotovo niti jedna procedura ne regeneriše kožu na tako prirodan način kao hemijski piling čineći svojim delovanjem ten svetlijim, ujednačenijim, te koža u celini izgleda blistavije i zdravije. Hemijski piling je procedura nanošenja određenih hemijskih supstanci na kožu radi kontrolisanog uklanjanja slojeva kože, doprinoseći tako njenoj regeneraciji. Pored promena u teksturi kože povećava se i mogućnost prodiranja drugih preparata i supstanci u kožu kao i njena hidratacija koja je u bilo kom životnom dobu i nezavisno od tipa kože osnova medicinske nege kože. Čak i primena najboljih krema neće imati isti efekat.Naravno, zavisno od stanja kože.
Postoje tri vrste hemijskog pilinga kože: površinski, srednje duboki i duboki. Zavisno od životnog doba, tipa kože i promena na koži odlučujemo se za odgovarajući hemijski piling. Za podmlađivanje kože najpopularniji su površni pilinzi, jer njihovo izvođenje traje kratko, daju dobre očekivane rezultate, a oporavak nakon pilinga je kratak, znatno kraći nego kod srednje dubokih pilinga. Više ponavljanih površnih pilinga može dati slične rezultate kao duboki piling, uz manje rizika i brži oporavak pacijenta.

Jedan od najčešće primenjivanih i najefikasnijih hemijskih pilinga je piling glikolnom kiselinom, koja je prirodni sastojak šećerne trske. Ona deluje na fine linije i bore na licu, hiperpigmentacije, umerene do izražene oblike akni, proširene pore, keratoze. Preporučuje se pušačima i osobama, koje su više izložene aerozagađenju. U zavisnosti od više faktora opredeljujemo se za odgovarajući procenat glikolne kiseline koju ćemo nanositi. Preporučuje se serija pilinga od šest tretmana svakih deset do 14 dana.

Pored glikolne, koriste se i trihlorsirćetna kiselina, mandelična i retinoična, u zavisnosti od problema sa kožom. Hemijski pilinzi su jedna od najpopularnijih dermatokozmetskih procedura i sa većinom od njih se može bezbedno kombinovati, pre svega sa mezoterapijom.
Tretman se može raditi na svim tipovima kože. Jesen i zima su optimalna godišnja doba za hemijski piling, s obzirom da on čini kožu osetljivijom na ultravioletno zračenje, zbog čega se ne preporučuje leti. Ipak, većina pilinga može da se radi tokom cele godine uz adekvatnu fotozaštitu.

Ukoliko u ogledalu vidite umoran izraz lica, sa dehidriranom, grubom kožom, sa manje ili više izraženim borama, flekama ili hiperpigmentacijama, znacima prevremenog starenja kože, bubuljicama, proširenim ili zatvorenim porama, imajte poverenja u savet dermatologa da je za sve ove probleme najbolje rešenje odgovarajući hemijski piling.

KOŽA KAO BARŠUN
Hemijski piling traje oko deset minuta. Procedura je bezbolna, praćena kratkotrajnim osećajem peckanja. Nakon hemijskog pilinga savetujemo pacijentu da se ne izlaže sunčevom zračenju, odnosno da se neguje kremama sa visokim zaštitnim faktorom SPF 50+. Zbog očekivanog, manje ili više izraženog, perutanja kože preporučuje se intenzivno hidriranje kože termalnom vodom i odgovarajućom hidratantnom kremom.