Dermatologija

Nazad

Svrab

Kreirano: 2014-09-18 02:21

Pitanje: Pozdrav. Imam 19 godina. Ponekad osetim svrab na levoj bradavici. Koza izgleda sasvim zdravo i u redu samo je na dodir pomalo hrapava. Mozete li mi reci o cemu se radi i da li je to normalno?

Odgovor: Poštovana,bradavice dojki su uobičajeno mesto za pojavu ekcema.Svrab je uvek prisutan a promene na koži mogu biti minimalne, kao što je slučaj kod Vas, ili vrlo izražene sa crvenilom i vlaženjem kože. Za Vas je adekvatna nega emolientnim kremama sasvim dovoljna terapija bez upotrebe kortikosteroidnih preparata.Međutim, ukoliko Vaš problem perzistira, molim Vas dođite na pregled. Na bradavicama se mogu razvijati oboljenja kao na svim drugim segmentima kože, pa čak i ona koja su specifična za dojke. Srdačan pozdrav.

Dr Nina Avakumović specijalista dermatovenerologije Dom zdravlja Ristić članica MEDIGROUP

 

Sumporna mast

Pitanje: Postovanje, imam veliki problem. Moja beba od 9 meseci je dobila sugu, kako i gde neznam jer mi je higijena na prvom mestu. Dobili smo terapiju sa kojom lecimo bebu ali joj se stanje pogorsalo! Mozete li mi reci postoji li nekakav drugi tretman za malu decu sem sumpornih krema koje su joj izazvale jos veci problem. Bila bih veoma zahvalna. Sandra (1986)

Odgovor: Poštovana, pretpostavljam da je terapija koju sprovodite porodična, odnosno da sumpornu mast različite jačine koristite svi u porodici, nezavisno od toga da li je svrab izražen ili ne.Takođe pretpostavljam da ste na adekvatan način sproveli preporučene higijenske mere za odeću, posteljinu i predmete opšte namene. Po tuširanju, koje usledi šesti dan terapije, nakon pet dana nanošenja sumporne masti i nekupanja, može se razviti kontaktna iritantna reakcija na sumpor.Ta reakcija je takoreći uobičajena što je razlog za dalju tgerapiju kojom se koža umiruje(naravno ne sumpornom mašću).Ukoliko problem perzistira, dovedite dete u ordinaciju da razmotrimo i druge uzroke problematične kože.Srdačan pozdrav.

Dr Nina Avakumović specijalista dermatovenerologije Dom zdravlja Ristić članica MEDIGROUP

 

Osip od pampersa kod starije zene

Kreirano: 2014-09-15 21:40

Pitanje: Postovana doktorka,ja cuvam jednu stariju zenu koja je vec treca godina u pampers,Do sad nije imala nikakvi osipi ali sad kad je pocela da pije neki antibiotici(posto je imala herpes na vratu i sa desne gorne strane dojke)pocelo joj na zadnjici i na vaginu i izmedju prepona ali na deo koji je spolja pampersa.prvo su bile tackaste bubulice crvene boje ,pa se rasirile kao fleke i sad imaju ljubicaste boje.Perem je stalno i mazem je sa Pavlovic mast,nece da zovem lekara,pa zbog toga bih ja pitala koja mast bi pomogla?A da i jos da kazem sad je pocelo da je svrbi i boli.Hvala unapred

Odgovor: Poštovani,neophodan je dermatološki pregled gospođe pri kom bi se uzorkovao bris kože na bakretije i gljivice.Pavlovićeva mast nije dobar izbor u aktuelnom slučaju jer pogoduje razvoju gljivice zbog okluzivnih svojstava.Predlažem da ne nanosite lekovite preparate pre pregleda da bi se mogao uzeti bris i da se ne bi maskirala klinička slika.

Srdačan pozdrav,

Dr Nina Avakumović specijalista dermatovenerologije Dom zdravlja Dr Ristić-članica MEDIGROUP

 

Lichen sclerosus et atrophicus

Kreirano: 2014-09-16 09:49

Pitanje: Moja kćerka ima 22 godina i dijagnosifikovan je Lichen sclerosus et atrophicus. Simptomi su izraženiji za vreme ispitnog roka.Dobila je kremu BELODERM. I da se javi na kontrolu za 10 dana. Da li ima mogućnosti za trajnim izlečenjem i kakve su prognoze.

Odgovor: Poštovani, genitalni lihen se tretira potentnim kortikosteroidima, kakav preparat je Vašoj ćerki i preporučen. Koliko dugo će lečenje trajati zavisi od dužine trajanja promena, kao i njihove raspostranjenosti.Više informacija će dobiti pri pregledu.Srdačan pozdrav.Dr Nina

Dr Nina Avakumović specijalista dermatovenerologije Dom zdravlja Dr Ristić-članica MEDIGROUP

 

Virusne promene

Kreirano: 2014-07-06 23:05

Pitanje: Poštovana, Već duže vreme mi se u predelu stomaka i ispod grudi javljaju promene na koži, tako što se najpre pojavi mala bubuljica ( sabelim vrhom - ponekad umereno svrbi ). Posle dan-dva se ili povuče, ili, češće, postane crvena tačka koja potom postane svetlo smeđa ( kao manji svetli mladež/bradavica ). Dermatolog kod koje sam bila mi je rekla da je to virusno ( rekla je i kako se zove, ali nisam zapamtila ) i da je u principu bezopasno, ali bi trebalo da se uklone jer su estetski problem i šire se. Pominjala je tečni azot kao terapiju. Napominjem da su mi se pojavile negde u vreme trudnoće i da se više umnožavaju leti, kada se znojim i izlažem suncu. Unapred se zahvaljujem.

Odgovor: Poštovana, ukoliko Vam je rečeno da se promene umnožavaju, svakako ih treba uklanjati. Uz tečni azot, metode izbora mogu biti i laserski , elektro i radiotalasni tetman. Srdačan pozdrav.

Dr Nina Avakumović specijalista dermatovenerologije Dom zdravlja Dr Ristić članica MEDIGROUP

 

Mladez

Pitanje: Imam 18 godina i imam mladez od rodjenja na licu http://orshospital.rs/img/promene-na-kozi/mladez_abcde_4.jpg,rastu dlacice iz njega.Htela bi da pitam da li bi smela da ga uklonim laserom?Hvala u napred!!!

Odgovor: Poštovana, mladeži koji imaju jednu ili više dlaka, nisu retka pojava. Dlaka u mladežu se biološki ponaša kao dlaka na bilo kom drugom segmentu kože, što znači da može oboleti od svih bolesti dlake i dlačnog folikula. Najčešće zbivanje u pilosebacealnoj jedinici jeste zapaljenski proces, tzv. folikulitis. To je ujedno i jedini razlog izvlačenja dlake iz svog ležišta, čime se otvara put za dreniranje (gnojnog) sadržaja. U drugim oboljenjima i stanjima nepromenjenog dlačnog folikula i dlake, dlaka se ne izvlači da se ne bi otvarao put za mogući ulaz infekta. Uklanjanje mladeža iz estetskih razloga je bezbedno. Prethodi mu dermoskopija kojom se definiše (za pacijenta i hirurga) priroda mladeža. Materijal se uvek šalje na histopatološku analizu. Klasična hirurgija, radiotalasna, laser i elektrokauter intervencija predstavljaju hiruške metode. Klasična hiruška intervencija ostavlja crtast ožiljak koji s vremenom postaje sve bleđi, dok druge metode ekscizije mladeža ostavljaju beličastu mrljastu promenu. Veličina zaostalih promena na koži zavisi od veličine primarne lezije (baze mladeža). Srdačan pozdrav.

Dr Nina Avakumović specijalista dermatovenerologije Dom zdravlja Dr Ristić članica MEDIGROUP